Josha Zwaan leest Groot Zutphens Dictee voor

Schrijfster Josha Zwaan leest dit jaar het Groot Zutphens Dictee bij Fort Bronsbergen in Zutphen voor.

Inschrijven voor dit dictee op 17 november kan via www.grootzutphensdictee.nl. Deelname kost 5 euro. De tekst is geschreven in Algemeen Beschaafd Nederlands en alleen van de winnaars wordt het aantal fouten bekendgemaakt.

Zutphense schrijfster

Organisatie Lionsclub Zutphen-Kattenhaven heeft elk jaar een bekende voorlezer uit de regio, zoals vorig jaar stadsdichter Anna Wiersma en in het verleden onder anderen Harm Edens, Marlies Claasen en A.L. Snijders. Van de in Zutphen woonachtige auteur Josha Zwaan (1963) verscheen dit jaar het vierde boek, Zijspoor. Hierin beschrijft Zwaan de periode waarin haar oudste zoon een nierziekte kreeg en getransplanteerd werd met een nier van haar echtgenoot.

Zwaan debuteerde in 2010 met de bestsellerroman Parnassia (20e druk 2015), die ook in Duitse vertaling is verschenen. In haar tweede roman Zeevonk (2013, 5e druk 2015) raakt de geschiedenis van het wereldberoemde schip Willem Ruys (later Achille Lauro) verweven met het levensverhaal van een jonge vrouw die als baby, samen met haar moeder geïnterneerd werd in een Jappenkamp. Zwaans derde roman Dwaallicht (2015) is een hoopgevende roman over leven met een psychische stoornis. Behalve romans schrijft Zwaan voor dagblad Trouw en tijdschrift Volzin. Ze geeft lezingen over haar werk en ze is als docent verbonden aan de Schrijversacademie.

Deelnemers aan het dictee kunnen zich vooraf inschrijven en dit is ook nog mogelijk aan de zaal; op donderdag 17 november om 19.00 uur.  Met hun deelname (5 euro per persoon) steunen de deelnemers de stichting Het Vergeten Kind. Deelnemers kunnen zich bovendien laten sponsoren voor hun deelname, bijvoorbeeld per woord, om meer geld voor het goede doel in te zamelen. Voor de beste deelnemers en voor degene die het grootste sponsorbedrag bij elkaar heeft gebracht zijn prijzen beschikbaar.

Het Vergeten Kind

De stichting Het Vergeten Kind trekt zich het lot aan van 33.000 kinderen in Nederland die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten of gevlucht zijn. De stichting richt onder meer Tovertuinen in bij opvanglocaties waar deze kinderen zich bevinden, zoals vrouwenopvanghuizen, kinderhuizen, crisisopvangen en azc’s. In zo’n Tovertuin kan een kind tot rust komen. Zie: www.hetvergetenkind.nl.

Aanmelden

Aanmelden voor het dictee kan per mail via jwblekman@gmail.com. Zie ook Facebook http://bit.ly/gzd16 en de website www.grootzutphensdictee.nl.

Deel dit artikel